Η σχέση του Έλληνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Εθνικό μας προϊόν μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα στις θρησκευτικές τελετές.
Η επιστημονική έρευνα και η αναγνώριση της αξίας, τα τελευταία χρόνια, της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής, καθιέρωσαν το ελαιόλαδο ως πολύτιμο σύμμαχο της υγείας του οργανισμού μας.
Το πραγματικά καλό ελαιόλαδο είναι πράσινο, παχύρρευστο, πλούσιο και γευστικό, σκέτο άρωμα. Σε καταστήματα υγιεινής διατροφής στην Αγγλία και στη Γερμανία το δίνουν σε μικρά μπουκαλάκια σαν φάρμακο. Το κρητικό ελαιόλαδο αποτελεί πηγή καλής υγείας και μακροζωίας.
Το διατροφικό πρότυπο της κρητικής διατροφής είναι το μυστικό της μακροζωίας εφόσον χρησιμοποιείται το λάδι εν αφθονία καθημερινά.
Το λάδι συγκαταλέγεται στις 10 ωφελιμότερες τροφές για τον άνθρωπο. Αυτό αποδείχθηκε από την μελέτη επτά ευρωπαϊκών χωρών σύμφωνα με την οποία στις Μεσογειακές χώρες και ιδιαίτερα στην Κρήτη, η θνησιμότητα είναι πολύ μικρότερη γεγονός που αποδόθηκε στην καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου.
Το μυστικό της μακροβιότητας βρίσκεται στα συστατικά που συμβάλλουν στην προστασία του κυττάρου από διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα, κτλ.
Η ποιότητα του κρητικού λαδιού εξασφαλίζεται από το ζεστό Μεσογειακό κλίμα, την πλούσια κρητική γη και το μεράκι των παραγωγών που επιμένουν να παράγουν λάδι με τον πιο φυσικό τρόπο, την απλή σύνθλιψη του καρπού. Έτσι παράγεται το παρθένο ελαιόλαδο χωρίς να υποστεί καμία αλλοίωση.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη παραγωγής ελαιολάδου μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Πάνω από το 70% των 300.000 τόνων ελαιολάδου που παράγονται ετησίως στην Ελλάδα, είναι τα επιθυμητά, χαμηλών οξέων παρθένα και έξτρα παρθένα είδη.
Η απόδοση αυτή είναι αξιοσημείωτα υψηλότερη απ΄ ό,τι σε άλλες Μεσογειακές χώρες (η απόδοση της Ιταλίας είναι κάτω από το 50%, και αυτή της Ισπανίας κάτω από 30%).
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στα 900 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στον κόσμο με τη συντριπτική πλειοψηφία τους, στις μεσογειακές χώρες. Η φυσιολογική διάρκεια ζωής ενός ελαιόδεντρου είναι 300 έως 600 χρόνια. Υπάρχουν ελιές με ηλικία που ξεπερνά τα 1.000 χρόνια και περισσότερες από 70 ποικιλίες ελαιόδεντρων στον κόσμο.